نرم افزار کدنویسی (اصطلاحا code editor) ابزاریست که برنامهنویسان وب بیشتر زمان کاری خود را با آن سپری می کنند.
نرمافزارهای کدنویسی به دو دسته تقسیم می شوند: IDEها و ویرایشگر های سبک (اصطلاحا lightweight editors) . معمولا برنامهنویسان از هر دسته یک نرم افزار را مورد استفاده قرار می دهند.
IDE
اصطلاح IDE به معنی “محیط توسعه یکپارچه” (Integrated Development Environment) به نرم افزار قدرتمندی اشاره دارد که قابلیت های بسیار زیادی را در خود جای داده است. همانطور که از نام این دسته مشخص است IDE صرفا یک ویرایشگر کد نیست بلکه یک محیط کدنویسی تمام عیار است.
IDE پروژهای را اجرا میکند که ممکن است شامل فایلهای بسیار زیادی باشد و به ما امکان میدهد تا میان فایل های پروژه به سادگی جا به جا شویم. امکان تکمیل خودکار کدهایی که مینویسیم را بر اساس کل فایلها و کدهای پروژه فراهم میکند. علاوه بر این به نرمافزارهای مدیریت نسخه مانند git متصل میشود و ابزارهای بسیاری را جهت سهولت کدنویسی برای کاربران فراهم می کند.
اگر هنوز یک IDE انتخاب نکرده اید به موارد زیر نیم نگاهی داشته باشید:
- Visual Studio Code روی سیستم عامل های مختلف کار می کند و شرکت مایکروسافت آن را تولید کرده است. مزیت این IDE این است که نیاز به پرداخت هیچ گونه هزینهای نیست و به سهولت میتوانید از آن استفاده کنید. این نرم افزار با تایپ فارسی نیز مشکل خاصی ندارد.
- WebStorm هم مانند مورد قبلی روی سیستم عامل های مختلف کار میکند. این IDE یک محیط فوق العاده قدرتمند را فراهم کرده و قابلیت های بسیار خوبی را در خود جای داده است. این نرم افزار رایگان نیست و باید برای آن مبلغی پرداخت شود (البته نه در اینجا که ایران است!)
نرم افزار کدنویسی سبک (lightweight)
نرم افزارهای کدنویسی سبک به قدرتمندی IDE نیستند اما ساده و سریع و کم حجم هستند. معمولا وقتی که میخواهیم قطعه کدی درون یک صفحه را به سرعت تغییر دهیم از این دسته نرم افزارها استفاده میکنیم.
عمده تفاوت IDE و نرم افزار سبک در این است که IDE در ابتدای اجرا شدن ممکن است به زمان بیشتری احتیاج داشته باشد. به دلیل این که پروژه های بزرگ را با این دسته ویرایش می کنیم طبیعیست که فایل های بیشتری نیاز به اجرا شدن دارد و تحلیل کل پروژه زمان بیشتری را می طلبد. اما نرم افزار سبک را معمولا برای پروژه های کم حجم یا تک صفحه ای استفاده می کنیم، بنابر این سریع تر اجرا می شود.
نرم افزار های کدنویسی سبک افزونه ها و پلاگین های زیادی دارند که توسط سایر برنامهنویسان نوشته شده اند. وقتی برای کاربری های مختلف آن ها را نصب و استفاده کنیم دیگر تفاوت چشم گیری بین نرم افزار های سبک و IDEها احساس نمی شود.
در ادامه چند نمونه از بهترین نمونه های نرم افزار های سبک را ذکر می کنیم:
- Atom: در تایپ فارسی مشکلاتی جدّی دارد.
- Sublime Text: شاید در هنگام تایپ فارسی دارای ایراداتی باشد اما کدنویسی را آن قدر سریع و لذت بخش می کند که به راحتی نمی توان از کنار آن گذشت.
- Notepad++: فقط روی ویندوز کار می کند. این نرم افزار برای برنامه نویس های مبتدی بد نیست.
- Brackets: در پشتیبانی زبان فارسی خوب عمل کرده است، ولی نسبت به یک ویرایشگر سبک، مقداری سنگین است.
بگذریم!
بیایید مثل آدم های متمدن (!) از بحث کردن در مورد این که کدام نرم افزار بر دیگران برتری دارد بگذریم. قطعا هر کدام از موارد فوق برتریهایی نسبت به سایر نرم افزارها دارند. اگر می خواهید ببینید که کدام نرم افزار را لازم است نصب کنید، ببینید با کدام راحت تر هستید و پروژهای که تولید میکنید به چه ابزار و محیطی نیاز دارد. بنابراین انتخاب این نرم افزارها موضوعی کاملا شخصیست.